Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en de functionaliteit te waarborgen. Lees meer Accepteren

Verfraai je tuin samen met Van Cranenbroek

Bij Van Cranenbroek hebben wij alles voor je tuin. Ons tuin- en terrasartikelen assortiment is zeer breed en voordelig. Een greep uit ons aanbod is bijvoorbeeld; graszaden, kalk, mest, potgrond, beregening, tuingereedschap, grasmaaiers, verticuteermachines, bosmaaiers, zitmaaiers, heggenscharen, boomschors, kweekbakken, vijverbenodigdheden, loungesets, terrasverwarmers, omheiningen, potten en nog veel meer.

gras onderhoud

Kom gerust een kijkje nemen bij een Van Cranenbroek winkel bij jou in de buurt! Voor nu zullen wij je hieronder alvast wat weetjes, tips & tricks geven voor je tuinonderhoud.

Een mooi gazon

Wil je je gazon groener dan dat van de buurman? Dan dien je hier wel wat aandacht aan te besteden en je gras van de juiste supplementen te voorzien. Dit loopt uiteen van graszaden en bemesting tot maaiers en beregening. Gelukkig heeft Van Cranenbroek het allemaal in huis. Heb je hier geen tijd voor en heb je liever toch kunstgras? Ook dan hebben wij diverse soorten, niet van echt te onderscheiden grastapijten in het assortiment. Dit alles natuurlijk tegen de laagste prijzen. Dus kom voor meer informatie en goed advies naar één van onze winkels maar met de hieronder genoemde tips kom je in ieder geval al een heel eind.

Het voorjaar is de beste periode om je gazon een flinke onderhoudsbeurt te geven. Door regelmatig je gazon te verzorgen, blijft het gras mooier en langer gezond. Een complete gazonverzorging bestaat uit de volgende stappen:

1. Verticuteren

Je gazon hoeft niet vaak geverticuteerd te worden, afhankelijk van het gazon, maar twee keer per jaar. Dit is een echte voorjaarsklus en de eerste keer kan het beste in april/mei gedaan worden. Echter als je veel mosgroei hebt gehad mag je gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders voldoet slechts één keer.

Verticuteren is het verwijderen van de vilt laag die in het gazon groeit; de mossen en dode grassen. Dit kan je met de hand doen, maar dat is een tijdrovend klusje en de hele dag op je knieën over het gazon kruipen en elk mosje weghalen is nou niet echt een fijn karwei. Het handigste is met een speciale verticuteer hark voor een klein gazon of een verticuteermachine voor een groot gazon. Hiermee gaan de messen zonder moeite tot 1 centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en kunnen ze met een gewone hark zo uit het gras geharkt worden. Water kan weer met gemak de grond in en ook licht en lucht kunnen zo de grond goed bereiken. Verticuteren voorkomt dat je gazon verstikt.

2. Bijzaaien

Nu je na het verticuteren de kale plekken goed zichtbaar hebt kan je die meteen dichten door het bijzaaien van gras. De beste periode voor gras bijzaaien is in het voorjaar, in april en mei, of in het najaar, in september en oktober. Dit zijn precies de verticuteerperiodes zodoende gaan deze klussen vaak gepaard. Controleer wel even de zuurtegraad van de bodem voordat je begint met zaaien en zorg dat het gezond is.

Vervolgens zaai je de kale plekken in met graszaad en strooi je hierover een dun laagje bemeste tuinaarde. Met een hark kun je dan voorzichtig het graszaad en aarde door elkaar harken. Let wel op dat je in de periode erna een tijdje niet over de kale plekken mag lopen. Wel dien je ze te voorzien van water en voedingsstoffen. Zeker met huisdieren of kinderen is het een verstandig idee om deze plekken tijdelijk af te zetten (bijv. met lint en tentharingen). Indien de kale plekken nog niet helemaal volgroeid zijn zou je deze stap na 8-10 weken nog eens kunnen herhalen.

3. Kalk strooien

Er zijn 2 momenten in het jaar dat je het beste kunt kalken, echter strooi je kalk één keer per jaar op het gazon. De beste periode is om in het najaar kalk te strooien. De kalk zal de hele winter de tijd hebben om op te lossen en door te dringen in de grondlaag waar de plantenwortels zich bevinden. Op die manier zal de zuurtegraad tegen het voorjaar dus prima zijn voor de meeste planten. Heb je in de herfst niet kunnen kalken? Geen probleem. Doe dit dan aan het einde van de winter (januari of februari) dan zal de kalk het hele groeiseizoen zijn werking hebben.

Kalk strooi je om de groei van mos in het gazon en de verzuring van de bodem tegen te gaan. Kalk verbetert de bodemstructuur en zorgt ervoor dat je gazon de meststoffen beter kan opnemen. Je creëert hiermee een goede voeding rijke basis voor je planten en gazon en aangezien mos goed gedijt op arme grond, zal mos minder goed groeien. Echter, kalk strooien is een toevoeging, geen must.

Wist je dat?
  • Kalk bevorderlijk is voor het bodemleven, bacterieleven en de bodemstructuur
  • Kalk de groei van mos voorkomt
  • Meststoffen beter worden opgenomen door het gazon
  • Kalkkorrels gemakkelijker uit te strooien zijn dan kalkpoeder
  • Kalk wordt sneller en beter opgenomen in de grond na een regenbui en kan daarom het best gestrooid worden wanneer het wat regenachtig weer is en bij voorkeur vlak na het maaien van het gazon. Je kan natuurlijk ook na het strooien je gazon besproeien om dit effect te krijgen
  • Kalk een werking heeft van gemiddeld 10 maanden
  • Kalk kale plekken uit je gazon helpt te krijgen (strooi na het kalken graszaad over de kale plekken bij een nachtelijke temperatuur van min. 5 graden)

4. Bemesten

Gras heeft voedingsstoffen nodig om te groeien en daarom adviseren wij je om 3 keer per jaar je gazon te bemesten. In maart/april, 6 weken na het kalk strooien of bijzaaien, kan je jouw gazon voor het eerst bemesten met een koemestkorrel. Dit kan je het beste herhalen in mei/juni en in augustus/september. Bemest je gazon niet direct na het inzaaien, de mest ‘verbrand’ namelijk het graszaad. Wacht daarom circa 1,5 maand met bemesten.

Als je bemest dan is het gras…

  • Voller en groener
  • Beter bestand tegen mos en onkruid door een dichtere grasgroei
  • Beter beschermd tegen ziektes
  • Beter opgewassen tegen de kou en grondinsecten
  • Beter beschermd tegen extreme weersomstandigheden
  • Na kou, vorst en sneeuw herstelt het sneller
  • Minder gevoelig bij langdurig droog weer en verkleurt het gras niet snel
  • Sneller in herstel na kou, vorst en sneeuw

5. Maaien

Alle voorbereiding en verzorging van je groene gazon heb je nu gedaan en inmiddels ben je bij de laatste onderhoudsstap aangekomen; regelmatig maaien! Door het gras regelmatig te maaien zorg je ervoor dat zonnestralen de kans krijgen om door te dringen tot de onderste, fijne grassprieten. Hierdoor groeien deze uit tot stevige grassprieten want gemaaid gras groeit niet alleen in de hoogte, ook in de breedte. Zo wordt je grasmat dikker en dichter. Dat ziet er niet alleen mooi uit, ook krijgt mos en onkruid op deze manier minder kans. Het maaisel kan je verwijderen of je kunt het af en toe uitgeharkt laten liggen en zo het gazon van extra voeding voorzien.

Vanaf maart tot en met oktober maai je wekelijks en met de zomerperiode zelfs tweemaal per week het gras. Probeer in de zomer je gras pas in de avond te maaien of wanneer je gazon in de schaduw ligt om te voorkomen dat de vers gemaaide grassprieten in de volle zon direct verbranden. Daarnaast is grasmaaien na een flinke regenbui ook af te raden aangezien nat gras maaien slecht is voor de messen van je grasmaaier én voor de kwaliteit van je gras. In de winterperiode raakt je gazon in een winterslaap en is grasmaaien niet nodig. Dit komt omdat gras stopt met groeien bij een gemiddelde bodemtemperatuur onder de 5-8 °C.

6. Water geven

Het grootste deel van het jaar heeft Nederland en België voldoende neerslag om gras te voeden. Toch zal je gazon in de zomer al snel tekenen van uitdroging vertonen als je het niet een handje helpt. Sproeien is daarom in de zomer een vast onderdeel van het gazononderhoud. Maar let op, elke dag je gazon een beetje water geven maakt het gras lui. Dit zou ervoor zorgen dat je het gras niet stimuleert om dieper te wortelen omdat je alleen water geeft aan de toplaag. Het zou beter zijn om één keer per week overdadig te sproeien zodat het gras dieper zal wortelen om aan voldoende vocht te komen en het minder kwetsbaar is wanneer je een keer niet op tijd water geeft.

Tijdens hele hete periodes kan het echter geen kwaad om een keertje extra te sproeien om een dor gazon te voorkomen. Daarnaast is de mythe dat overdag nooit gesproeid mag worden niet waar. Besproei het gazon in de ochtend of nog liever in de avond. De grasmat krijgt dan de hele avond en nacht de kans het vocht op te nemen, zonder dat het kan verdampen.

De gevolgen van te weinig water voor een gazon:
  • Je gazon droogt uit en wordt dor
  • Grassprieten sterven langzaam af waardoor kale plekken ontstaan
  • Mossen en onkruid grijpen hun kans op de kale plekken
  • Een uitgedroogd gazon herstellen kost moeite, tijd en geld

Tot slot, pas op voor jaloerse blikken van de buren na al deze gazontips!

Het belang van een goede grasmaaier

Het juiste gereedschap brengt je verder. Zeker nu je zoveel weet over hoe jij je groene grasmat het best kunt onderhouden. Hiervoor is een degelijke grasmaaier erg belangrijk maar er zijn vele soorten. Welke past het best bij jou?

  • Elektromaaier: een elektromaaier is zeer geschikt wanneer je een klein gazon hebt.
  • Benzinemaaier: een benzinemaaier is een goede keus wanneer je een groot gazon hebt, niet van bekabelde machines houdt of als je geen stopcontacten buiten bij je gazon in de buurt hebt.
  • Robotmaaier: een robotmaaier is de perfecte keuze voor iemand die zorgeloos onderhoud wilt plegen, die het zichzelf makkelijk wilt maken door lichamelijk klachten of juist voor diegene waarvan grasmaaien geen hobby is. Er zijn zowel robotmaaiers voor kleine als voor grote gazons.

Kom langs bij een van onze Van Cranenbroek winkels en een verkoopspecialist van de grasmaaierafdeling kan jou hier in adviseren.

Streef jij naar perfectie? Dan is naast het hebben van een grasmaaier een kantafsteker ook handig. Hiermee steek je de randen van je gazon netjes af, zodat je gazon er weer strak bij ligt.

Let wel op dat botte messen je gras kunnen beschadigen waardoor het kan afsterven. Dat zou betekenen dat je goedbedoelde moeite met onderhoud plegen juist averechts werkt. Het is daarom belangrijk om je maaimessen regelmatig te checken op scherpheid en ze minimaal één keer per jaar te laten slijpen. Om slijtage te voorkomen zou je ook al je grasmaaier na iedere maaibeurt kunnen reinigen. Reinig vooral bij de maaimessen en verwijder alle grasresten en ander vuil met een schraper en borstel (niet met water!). Bij Van Cranenbroek kun je terecht voor onderhoud op al je hier aangekochte tuinmachines. Het slijpen van maaimessen kost bijvoorbeeld €4,00 bij ons.

Een mooie haag

Sommige hagen vragen meer onderhoud dan andere varianten. Er zijn vele types die verschillen in groeisnelheid, planthoogte, groenblijvende of niet, bloemkleur, standplaats en de onderhoudsbehoefte. Echter hebben hagen over het algemeen niet veel onderhoud nodig en is het een vrij zelfstandige plant.

Voeden

Als er dan toch onderhoud nodig is, is dat vaak het voeden en snoeien van de haag. Bijvoeden doe je als de grond niet vol genoeg is of na de snoeibeurt om de haagplant te helpen aansterken. Je kunt wat meststoffen in de buurt van de haag rondstrooien. Let wel op dat je de mest niet direct op de haag legt aangezien er dan kans is dat de haag verbrand en beschadigd. Daarnaast kan je ook de zuurgraad van de grond af en toe controleren om te zorgen dat de haag goed kan ontwikkelen m.b.v. de juiste PH-waarde. Watergeven is vrijwel niet nodig in ons klimaat. Wel is het aan te bevelen om de haag in de hete en droge zomermaanden een handje te helpen door extra bewatering.

Snoeien

Verder zal onderhoud uit snoeiwerkzaamheden bestaan om de haag mooi in vorm te houden en niet te ver door te laten groeien. Hagen met een gemiddelde groeisnelheid zullen zo’n een of twee keer per jaar gesnoeid moeten worden. Hagen met een hoge groeisnelheid zullen in de snoeiperiode van april tot half september om de zes weken gesnoeid moeten worden. Hoever je de haag mag snoeien hangt af van de haagplantsoort. Wij raden je aan om op het kaartje van de plant zelf te kijken voor het snoeiadvies. De Thuja en de Conifeer mogen bijvoorbeeld niet te diep gesnoeid worden anders herstelt deze niet meer waartegen de Taxus weer uitgroeit tot een volle groene haag na een forse snoeibeurt.

Tip!

Snoei je haag lichtelijk schuin zodat alle blaadjes van onder tot boven licht en lucht krijgen. Bij recht snoeien vallen de onderste blaadjes in de schaduw van de bovenkant waardoor je een ongelijke groei krijgt aangezien de bovenkant sneller zal groeien.

Het belang van een goede snoeischaar

Er is niks mis met een manuele snoei- of heggenschaar maar wanneer je een grote struik of heg wilt snoeien gaat het manueel toch lang duren en is dit lichamelijk te intensief. Goed gereedschap is het halve werk. Daarom zou je ook kunnen kiezen voor een elektrische, benzine of accu snoeischaar waarbij je zelf amper kracht hoeft te zetten om nauwkeurig te snoeien.

Snoeien doe je zeker twee keer per jaar. Eerstens in de maanden mei of juni en de tweede keer in augustus of september. Het beste snoei je jouw heg in de schaduw of bij bewolking zodat de zon de jonge takjes niet direct kan verbranden en je een bruine gloed voorkomt. Om lang gebruik te kunnen maken van je snoeischaar is het belangrijk om na je snoeiwerkzaamheden je apparaat schoon te maken. Reinig de messen met een zachte borstel en een schone doek. Daarnaast dien je de messen voor, tijdens en na gebruik te behandelen met teflonspray zodat de plakkerige hars, komende uit de takjes, het apparaat niet hindert

Let bij aankoop op de volgende criteria:

  • Type: er zijn elektrische, benzine of accu snoeischaren. Wat geschikt is voor jou ligt aan de grootte van je heg en je voorkeuren. Het verschil zit in gewicht, kracht en bekabeling.
  • Type mes: bij een laser cut is het mes met een laser geslepen en daardoor vlijmscherp. Het mes zal sneller snijden en een mooiere wond bij de plant achterlaten waardoor de haag minder snel een bruine gloed zal krijgen na het snoeien. Ook is er de keuze uit een enkel of een dubbelzijdig mes. Met een dubbelzijdig mes snoei je bij de heen- en de teruggaande beweging waardoor je efficiënter werkt en eerder klaar zult zijn.
  • Mes lengte: een kort mes is handig als je kleinere hegjes snoeit of wanneer je speciale vormen aan wilt brengen. Met een langer mes knip je gemakkelijker de middelgrote tot grote hagen omdat je in een beweging meer snoeit, je gemakkelijker recht snoeit en dit lichamelijk minder vergt doordat je niet meer hoeft te bukken.
  • Maximale snijdikte: de relevantie van de snijdikte hangt af van je gebruiksdoel. Indien je van plan bent om dikkere takken door te gaan snijden moet het mes stevig genoeg zijn. Ook de openingen tussen de tanden dienen groot genoeg te zijn om een tak van een bepaalde dikte te kunnen knippen.
  • Veiligheid: Vele snoeischaren slaan af als het mes vastslaat in een tak, sommige hebben een snelstop verwerkt in het handvat waarbij de snoeischaar stopt zodra je deze loslaat. Let hierop bij aankoop want dit is niet bij alle snoeischaren vanzelfsprekend. Daarnaast raden we je aan om tijdens de werkzaamheden veiligheidshandschoenen te dragen, gehoorbescherming en een veiligheidshelm met gezichtsbescherming.

Tuingereedschap checklist

  • Grasmaaier
  • Zwenksproeier
  • Plantschopje
  • Kniematjes
  • Gieter
  • Hark
  • Bezem
  • Bladblazer / bladzuiger
  • Schoffel
  • Schop
  • Onkruidsteker
  • Tuinschaar
  • Snoeischaar
  • Werkkleding
  • Tuinhandschoenen

Wil je graag passend advies? Breng dan een bezoekje aan een van onze filialen en daar zal een verkoopspecialist van onze tuinafdeling je graag verder helpen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van onze actuele aanbiedingen, koopzondagen, speciale acties en dergelijke.